14 Mart 2014

Besin Destekleri

"GAPS’lı çocuk veya yetişkinler için başarılı bir beslenme yönetiminin bir numaralı şartının uygun bir diyet olduğunu ne kadar vurgulasam azdır. Dünyada hiçbir besin desteği, beslenmenin hastanızın durumunda yarattığı etkinin yanına yaklaşamaz. Özellikle sindirim bozuklukları söz konusu olduğunda, ki GAPS temelinde bir sindirim bozukluğudur, hastanın bağırsağından ne geçtiği konusunda çok dikkatli olmalıyız. Neden? Çünkü pek çok besin desteği, zaten enfeksiyonlu ve hasarlı olan bağırsak astarımı tahriş edip iyileşme sürecini etkileyebilir.

​Ancak, bazı besin destekleri oldukça faydalıdır ve bazıları da özellikle gereklidir. Besin destekleriyle ilgili kurallar kişiye göre değişir ve ideal olarak hangilerinin kullanılacağına bir uzmanla beraber karar verilmelidir. Burada, mutlaka alınması gereken temel desteklere odaklanacağız. Hastalarımın büyük bir çoğunluğu sadece diyet ve bu temel destekler sayesinde, başka bir şeye gerek kalmadan ilerleme kaydetti.

GAPS hastaları için temel besin destekleri:
1. Tedavi gücü olan etkili bir probiyotik
2. Temel yağ asitleri 3. Morina balığı karaciğeri yağı
4. Sindirim enzimleri
5. Vitamin ve mineral destekleri

​Hastanız iyileştikçe, birkaç yıl boyunca alınması gereken morina balığı karaciğeri yağı ve probiyotikler hariç, besin desteklerinin büyük bir kısmını kademeli olarak kesebilirsiniz. Vitamin ve mineral desteği almak son derece yaygınlaştı. Bunun sebebi sadece aldığımız “sağlık hapları” değil. Asıl sebep; piyasadaki yiyeceklerin çoğunun, işlenme sürecinde kaybettikleri besinlerin yerine koyulması için vitamin ve mineral katkılarının olması. Artık çoğu yiyeceğin endüstriyel tekniklerle yetiştirilip en başından itibaren neredeyse hiç besin değeri içermediğini söylemeye gerek bile yok. Ne yazık ki, yiyeceklere eklenen besin desteklerinin çoğu sentetik. Vücut, bu besinlerin doğal formlarını tüketmeye tasarlanmış ve sentetik formları genellikle algılamıyor, onlarla ne yapacağını bilmiyor. Örneğin pek çok böbrek taşı vakasının, sentetik formda C vitamininden kaynaklandığına dair giderek artan bir şüphe var. Piyasada bulabileceğiniz C vitamini desteklerinin çoğu sentetik formda..

​​​Modern dünyada besin desteği almadan sağlıklı olamayacağımıza, çünkü yediklerimizin bize ideal miktarda besin sağlayamadığına dair çok yaygınlaştırılmış bir görüş var. Gerçekten de kahvaltıda tost ve kahvaltılık gevrek, öğlen yemeğinde sandviç ve standart bir akşam yemeğiyle besleniyorsanız, vücudunuza ideal miktarda besin girmez ve besin desteği almanız gerekir. Bu kitapta anlattığımız diyet, vücudun tanıdığı ve ne yapacağını bildiği yoğun miktarlarda besini, doğal formunda almanızı sağlayacak. Taze sıktığınız meyve ve sebze suları; daha fazla vitamin, mineral ve diğer maddeleri bu besinlere ekleyecek. İyi bir probiyotik, gıdalardaki besinlerin emilim oranını en az % 50 oranında artırır. Dahası, probiyotik bakterilerin; B, K vitaminleri, biyotin ve vücuttaki diğer birçok madde açısından çok zengin oldukları düşünülür. Gerçekten de hasta tedavi edici dozlarda güçlü bir probiyotik aldığında, eksikliği ilk ortadan kalkan besinler bunlardır. Diyet ve probiyotikler sindirim sistemini onarmaya başlar ve hasta bu besinleri gıdalardan yeterince özümseyebilir.

Konu GAPS hastaları olduğunda düşünmemiz gereken bir başka önemli nokta; sindirim sistemlerinin iltihaplı ve hasarlı olduğudur. Sentetik besin desteklerinin, tabletlerdeki dolgu ve bağlayıcı maddelerin ve kapsüllerin çoğu, zaten hassas olan GAPS’lı bağırsak astarını kötüleştirerek iyileşme sürecini sekteye uğratır. Diyeti uygulamak için bir sürü çaba sarf edip aldığı besin desteklerinin çoğunu kesmeden bir başarı elde edemeyen pek çok hastayla karşılaştım.

​Bu yüzden programın başında herhangi bir vitamin veya mineral desteği alınmasını normalde tavsiye etmiyorum. Daha çok diyeti uygulamak için çaba gösterip bağırsakta iyileşme sürecini başlatmayı tavsiye ediyorum. Sindirim sistemi bir kez düzgün çalışmaya başlasın, çoğu hastada besin eksiklikleri hiç besin desteği almadan ortadan kalkacak! Bunu vücut, kendi doğal yöntemleriyle yapacak. Elbette her hasta farklıdır ve bazılarının bilinçli bir besin desteğine ihtiyacı vardır. Ama bu konuda yetkin bir uzmanın karar vermesi gerekir.

​Aklınızda bulunması gereken birkaç önemli nokta şöyle: İçinde bağırsağın durumunu kötüleştirecek maddeler bulunmayan besin desteklerini seçin. Sıvı formda destekler; toz, tablet ve kapsüllerden iyidir. Diyette izin verilmeyen maddelerin de alınmaması gerek. Emilim oranı yüksek besin destekleri seçin. Örneğin vitamin ve mineral desteklerinin içlerinde fulvik asit (folik asitle karıştırmayın) olsun. Fulvik asit, topraktaki bakteriler tarafından üretilir. Bir besin desteğinin emilim oranını doğal yollarla oldukça artırabilir. Ayrıca ağır metalleri şelatlama özelliği vardır. Probiyotiğinizdeki toprak bakteriler, bağırsağınızda bu asidin bulunmasını sağlar. Besin desteklerini mutlaka en az miktarlarda tüketin!"

Devamı için lütfen kitaba bakınız. (Kitap hakkında bilgi için lütfen tıklayınız: www.gapskitap.com)

Kaynak: "GAPS Bağırsak ve Psikoloji Sendromu için Doğal Tedavi Yöntemi" kitabı;
               Yazar: Uzm. Dr. Natasha Campbell-McBride, MD

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder